A kriptovaluta története röviden

Ma már sokszor halljuk a következő kifejezéseket: kriptovaluta, blockchain technológia.
Sokan nem tudják, mit takarnak ezek a szavak!

Ha az utcán tenném fel a járókelőknek a címben szereplő kérdést a legtöbben egyszerűen csak ennyit mondanának: – Ja tudom, aza Bitcoin, az csak egy lufi!
A többségnek elég szerény a tudása ebben a témában. Az alábbi választ tekinthetjük úgy, mintha Mi az autó? Ja az a Mercedes, vagy mi a repülő? ja az a Boeing, válaszokat kapnánk!

Nézzük először, hogy mi is a kriptovaluták, helyes a többes szám, mert nemcsak a Bitcoin van, hanem ma már több száz, történetét!

A nyolcvanas években járunk.
Hollandiában kamionsofőröknek újmódi okoskártyát, smartcards-ot adtak készpénz helyett, hogy azzal tudjanak tankolni és ezzel az eszközzel akadályozzák meg, hogy a rablók elrabolják tankolásra kapott nem kevés készpénzüket.
Az első elektronikus pénz vállalat a DigiCash Inc. lett a kilencvenes években. A cég tranzakciói egyediek voltak. Minden tranzakció névtelen és anonim maradt. 1993-ban hozták létre terméküket az „ecash-t”, amit elsősorban a kis értékű Internetes vásárlásokra használtak. A DigiCash sajnos 1998-ban csődöt jelentett.

A kilencvenes évek végén egyre több online játék oldal és webhely döntött úgy, hogy saját valutát hoznak létre, amiket csak az adott weboldalon lehetett használni, átváltani, más oldalon használni nem lehetett.

1998-ban megérkezik a mai internetes piac egyik profi résztvevője a PayPal, egy nemzetközi digitális tárca alapú rendszer, amely elsősorban a webes vásárlásokat, kifizetéseket segítette. Megjelenésük hatására rohamosan emelkedett a webshopok forgalma.


2009. Az első kriptovaluta születésének éve.
A gazdasági válság után a bankokban vetett hit épp súrolta a béka fenekét. Új bankrendszer után áhítozott a világ, elege volt a polgároknak a centralizációból, a bank vezetők hazardírozásaiból.
Satoshi Nakamoto nevéhez fűződik a koncepció, akit még személyes senki nem azonosított be. Célja, hogy a létrehozzon egy valutát, amely kormányoktól, bankoktól, vállalatoktól független.
Egyedülálló titkosítási rendszeréve, a blockchain technológiával lehetővé tette, hogy a tranzakció mindkét résztvevője anonim maradjon, ha úgy szeretnék. 2009-ben mutatta be a Bitcoint, ami elsősorban a decentralizált, azaz nem központosított, nyilvános tranzakció adatbázis bevezetése okán volt úttörő.
2009-es bemutatója után a Bitcoin csak 2012-ben kelti fel a közvélemény figyelmét. és a figyelem meghozta pozitív hatását, mind a kriptovaluta árfolyamára mind a technológia elterjedésére.

Napjainkban már több száz kriptovaluta van a piacon. Egyre több cég fejleszti ki saját valutáját, blockchain technológiáját.
A nem központosított digitális pénz utat tört magának megállíthatatlanul!

 

A jövő kriptovalutája

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.